Lánybúcsú.eu

lánybúcsú tippek & trükkök

Cikkek, hírek

Menyasszony vagy vendég leszel? Nem számít. Egy mindent-bele lánybúcsú szaftos képeivel és videóival téged is évekig zsarolhatnak a véletlenül odatévedő, mókamiki ismerősök. Ezért sem mindegy, melyik az a négy fal, ami mögött randalíroztok a csajokkal. Ha minden pontot ki tudsz pipálni ezen az ötös listán helyszínügyben, akkor nemcsak buli közben, de utána is őszinte lesz a mosolyod.

Az elmúlt időszakban a barátnőim körében leginkább a gyerekek száma gyarapodott, az esküvők, így a lánybúcsúk viszont meglehetősen háttérbe szorultak. Most viszont ismét egy leánybúcsúra készülünk, így újra körülnéztem, hogy milyen új dolgokkal lehetne feldobni a bulit. 

 

Egy jó és egyszerű módja a leánybúcsúval kapcsolatos információk egymás közötti megosztásának, ha létrehoztok egy privát facebook csoportot, és azokat hívjátok meg a csoport tagjai közé, akik a lánybúcsú résztvevői lesznek. Itt fel tudjátok tüntetni, hogy mikor/hol lesz a leánybúcsú, és minden egyéb ezzel kapcsolatos dolgot megvitathattok.

Összegyűjtöttünk Nektek néhány esküvői tradíciót és rövid magyarázatukat:

  • Tedd el a szalagokat és masnikat amiket az ajándékokra kötöttek a lánybúcsúdon és csinálj belőlük egy művészi csokrot, amit az esküvői főpróbán tarthatsz a kezedben. Emlékezz arra, hogy minden szalag ami elszakad az ajándékok kibontása során egy születendő gyereket jelképez a hagyomány szerint.

A leánybúcsúkon a lányok kétféle tábora vesz részt: az egyik, aki párkapcsolatban él, a másik aki még keresi az igazit (és persze a menyasszony, aki nagy valószínűség szerint meg is találta :)).

Hihetelenül hangzik, de igaz: szinte verhetetlenek a svájci lányok: a Junggesellinnenabschied, vagy röviden JGA, Mädelsparty alkalmával nemcsak hogy korlátlan mennyiségű alkoholt tüntetnek el, hanem még tányérokat is vágnak földhöz. Tisztázzuk gyorsan, a tányértörés szokása nem előgyakorlat a majdani házasságban is biztosan sokszor fegyverként remekül bevethető tányércsapkodáshoz, hanem svájci hagyománytisztelet: (mondják ők): az u.n.

Magyarországon is fontos szerepet játszott a menyasszony értéke, értékesítése, hiszen többnyire kötelező volt a kelengye  vagy hozomány. Többen kolostorba vonultak szegény ősanyáink közül, mert nem futotta egy tisztességes hozomány összeállítására. Szerencsésebb volt az, aki viszont esetleg egy hozományvadász áldozata lett. Erdély egyes részein (pl. Kalotaszeg) pedig a vőlegénynek is kellett kelengyét összerakni. De azért inkább a soklányos apáknak főhetett a fejük, hiszen minden egyes lány egy újabb csomó pénz kiadását jelentette.

Szerintem nem sokan gondolkodtunk el egy lánybúcsú szervezése előtt, hogy honnan is származik ez a tradíció, melyik országból ered, milyen sajátosságai vannak, hiszen annyi minden egyéb dologgal kell foglalkozni, hogy megvalósuljon a vágyott buli. Nézzük át, hogy kinek is támadt először ez a remek ötlete, honnan ered a leánybúcsú hagyománya, ami ma már a legtöbb esküvő kötelező eleme – az utolsó lányként eltöltött este a barátnők körében.

Amikor elkezdtem megírni erre a honlapra az első cikkeket, egy kicsit gondban voltam, hogy melyik írásmód a helyes – „lánybúcsú” vagy „leánybúcsú” ? A “leány” szórészt tartalmazó szóösszetételek, melyeket ma használunk, általában mind inkább régi dolgokra utalnak vissza, de ezeket a régi elnevezéseket egyelőre még nem tudta kikezdeni az idő – manapság is használt kifejezés például a leányvállalat, amit egyre gyakrabban használunk az ilyen típusú vállalatok megnövekedett száma miatt.

A legénybúcsúhoz hasonlóan a lánybúcsú is régi hagyományokra tekint vissza. Az esemény célja az volt, hogy a menyasszony az esküvő előtt elbúcsúzhatott barátnőitől és női rokonaitól. A leendő feleség ekkor vőlegénye társasága nélkül utoljára szórakozhatott egyedül, hiszen a mennyegzőt követően erre már nem igazán akadt lehetősége. Nem is nagyon lett volna rá ideje, mivel a ház körüli teendők egész nap munkát adtak neki. Manapság persze ez már nem teljesen igaz, legtöbbünk az esküvő után is ugyanúgy eljárhat szórakozni, mint előtt.

Oldalak

Navigáció